1. Nev-Dama.cz
  2. Kam vyrazit
  3. Dovolená Ligurská riviéra – průvodce po zajímavostech

Dovolená Ligurská riviéra – průvodce po zajímavostech

Neděle, 17.7.2022

Ligurská riviéra platí tak trochu za Popelku mezi prázdninovými destinacemi českých turistů. Ukážeme vám, že rozhodně stojí za to ji objevit a prožít na ní svou letní dovolenou plnou koupání i aktivní pobyt na začátku podzimu či na konci jara. Zajímavostí Ligurská riviéra ukrývá celou řadu.

7 důvodů, proč se na Ligurské riviéře nudit nebudete


  1. Dostatek pláží s rozmanitým povrchem, na západě dlouhých, rušných a na východě spíše krátkých a romantických
  2. Četné přístavy včetně největšího italského v Janově nebo menšího v Porto Maurizio s loděmi vyplouvajícími za pozorováním velryb
  3. Malebná městečka na pobřeží se zachovanou původní architekturou, ale moderním tempem života
  4. Jako všude v Itálii dech beroucí počet antických a středověkých památek
  5. Horské a podmořské jeskyně s prehistorickými nálezy a možností dobrodružného potápění
  6. Alpy a Apeniny vybízející ke sportovním aktivitám pěší turisty i cyklisty
  7. Rozsáhlé lesy s bohatou teplomilnou vegetací

Památky Ligurské riviéry


Janov


Největší město Ligurie proslulo především jako rodiště Kryštofa Kolumba. Mořeplavcův rodný dům se nachází na Via Dante kousek od monumentální brány Porta Soprana a jeho písemnosti (společně s Paganiniho houslemi) uvidíte v Palazzo Tursi.

K nejnavštěvovanějším janovským atrakcím dále patří královský Palazzo Reale s bohatou výzdobou (včetně obrazů od Tintoretta, Van Dycka či Veroneseho) a především katedrála San Lorenzo. Její chrámová pokladnice se pyšní údajným Svatým pohárem, z něhož Ježíš Kristus pil při Poslední večeři.

Milovníky umění nadchnou galerie (s díly Caravaggia, Dürera nebo Rubense) v palácích Palazzo Rosso a Palazzo Bianco v ulici Via Garibaldi. Za vidění stojí i obchodní burza na Piazza Bianchi, Dóžecí palác na náměstí Piazza de Ferrari a středověká Zlatnická ulička (Via degli Orefici).

Vzhledem k poloze Janova na svazích hor jsou pro něj typická četná schodiště, tunely, výtahy a vyhlídky, dostupné lanovkami. Nejkrásnější výhledy poskytuje ulice Corso Magenta, park del Peralto na Monte Righi a kopec Granarolo poblíž paláce Doria Pamfili, kde žil Giuseppe Verdi.

Mimořádný zážitek si můžete dopřát při vyhlídkové plavbě po janovském přístavu, který je největší v Itálii a jednou z nejvyhledávanějších zajímavostí Ligurské riviéry. Symbolizuje ho maják Lanterna o výšce 80 metrů.

Janov

Zábava na Ligurské riviéře


Zábavní parky a kulturní akce

  • Akvapark Le Caravelle v Ceriale
  • Druhé největší evropské mořské akvárium v Janově
  • Divadelní festival přímo v ulicích Apricale
  • Svátek rybářů spojený se smažením ryb na obří pánvi v Camogli
  • Mezinárodní květinová výstava EuroFlora v Janově
  • Proslulá hudební přehlídka v San Remu pořádaná již od roku 1951
  • Vila Hanbury s botanickou zahradou ve Ventimiglii

Sport

K nejpopulárnějším sportům v Itálii se řadí kopaná, tenis a cyklistika. Tomu také odpovídá nabídka hotelových areálů i městských sportovišť. Fotbalová hřiště, tenisové kurty a cyklostezky jsou k dispozici v každém větším městě i význačném letovisku. Na své si samozřejmě přijdou zájemci o vodní sporty, ať už se jedná o jejich tradičnější varianty (plavání, potápění, jachting, windsurfing), nebo o moderní adrenalinovou zábavu (kitesurfing, skoky do vody, paddleboarding, vodní skútry).

Golfová hřiště

  • Golf Club Albisola
  • Golf & Tennis Club Pineta di Arenzano
  • Castellaro Golf Resort
  • Golf Sant'Anna Cogoleto
  • Garlenda Golf Club
  • Golf Club Marigola Lerici
  • Golf e Tennis Rapallo
  • Golf club Gli Ulivi San Remo
San Remo

Cinque Terre


Největší turistickou zajímavost Ligurie, národní park Cinque Terre (UNESCO), charakterizují vesničky s barevnými domy, jakoby nalepenými na prudkých skalnatých svazích. Pětice pitoreskních obcí Corniglia, Manarola, Monterosso al Mare, Riomaggiore a Vernazza na srázech nad Ligurským mořem vytváří skutečně úchvatnou podívanou.

Jeden z nejmalebnějších koutů Itálie byste si rozhodně neměli nechat ujít. Kromě Monterosso al Mare, kam vede úzká silnice, se do jednotlivých vísek dostanete pouze vlakem (trať La Spezia – Genova), ekologickým autobusem nebo – ideálně – lodí. A nezapomeňte si s sebou vzít plavky, koupání na zastrčených písečných plážích v letním parnu přijde vhod!

Obec Manarola v oblasti Cinque Terre

Výlety do přírody z Ligurské riviéry


Pojeďte s námi za zajímavostmi Ligurské riviéry

Další články

Všeho s mírou. To se týká i lenošení na pláži. Nepropásněte na dovolené to nejlepší, co Chorvatsko nabízí. Máme pro vás tipy na nejlepší aquaparky, výlety do přírody i měst. Inspirujte se a proložte lenošení na pláži aktivním programem.
Největší chorvatský poloostrov odhaluje svá lákadla pro vaše ratolesti – nejlepší letoviska, pláže, atrakce a zajímavosti. Inspirujte se, jak prožít dovolenou na Istrii s dětmi.
Nenechte si utéct nejlepší zimní dovolenou. Sleva až 17 %, nízká záloha, garance sněhu, dětské kluby a další výhody, které najdete pouze u nás.
Jaro je tu a s ním i poslední akce lyžařské sezóny v Alpách. Zveme vás na snow volejbal, telemarkovou jízdu nebo ski closing na ledovci, abyste si mohli užít poslední lyžování ještě v dubnu.
Tipy na nejlepší ski areály v Rakousku a Itálii, kde si zalyžujete ještě v dubnu. Podívejte se, kde v Alpách si užijete dostatek sněhu a parádní lyžování o Velikonocích.
Váháte, kam vzít vaši drahou polovičku na Valentýna? A co takhle na parádní lyžovačku na hory? Svátek sv. Valentýna letos připadá sice na středu, ale i tak jde o skvělou příležitost užít si tento svátek na romantickém pobytu na horách.