1. Nev-Dama.cz
  2. Kam vyrazit
  3. Istrie s dětmi – jak si užít nezapomenutelnou dovolenou

Istrie s dětmi – jak si užít nezapomenutelnou dovolenou

Čtvrtek, 4.7.2024

Istrie s dětmi – jak si užít nezapomenutelnou dovolenou

Největší chorvatský poloostrov odhaluje svá lákadla pro vaše ratolesti – nejlepší letoviska, pláže, atrakce a zajímavosti. Inspirujte se, jak prožít dovolenou na Istrii s dětmi.

Děti na pobřeží Istrie
Rovinj
Pláž Cyclon u Puly na Istrii
Turistika ve vnitrozemí Istrie u Pazinu

6 dobrých důvodů, proč se s dětmi vydat na Istrii

  1. Výtečná dostupnost umožňuje dostat se na Istrii autem z České republiky pohodlně a rychle doslova za pár hodin – celá cesta přes Rakousko a Slovinsko vede po dálnici.
  2. Celá oblast se pyšní nejmodernější infrastrukturou na chorvatském pobřeží – kvalitní ubytování v rušných letoviscích vždy doplňují obchody, cukrárny, hřiště a další služby.
  3. Hojná vegetace zahrnující především borové háje umožňuje bezpečný pobyt na pláži po celý den – stín stromů skýtá zázemí chránící jemnou dětskou pokožku před rozpáleným sluncem.
  4. Průzračné vody Jadranu lákají k průzkumu podmořského světa, při kterém vaše ratolesti objeví ryby, škeble či kraby – žádní nebezpeční živočichové se u Istrie nevyskytují.
  5. Poloostrov platí za skutečný ráj pro aktivní rodiny, které chtějí dovolenou prožít v pohybu – nechybí sportovní vyžití, dětské kluby, cyklostezky, adrenalinové zážitky ani vodní atrakce.
  6. Istrie vyniká množstvím atrakcí rozmanitého zaměření pro své nejmenší návštěvníky – můžete se s nimi vydat do akvaparku, na zážitkovou farmu nebo třeba do dinoparku.

6 letovisek na Istrii, kde nejvíce myslí na děti

Banjole

Oblíbené letovisko Banjole poblíž Puly na jihu Istrie mezi zátokami Paltan a Solin představuje klidné místo předurčené k odpočinku i aktivní rekreaci. Při pobytu s dětmi oceníte nedaleké pláže Pješčana Uvala nebo Havajka pod pevností San Giovanni.

Banjole

 
Fažana

Fažana

V jižním cípu Istrie, u tzv. Pulské riviéry, se ukrývá vyhledávaná prázdninová oáza Fažana. Pro její pláže jsou typická mola usnadňující vstup do vody, čistota, kamínkový povrch i dětská hřiště, minigolf a další pestré vybavení. K prožití pohodové rodinné dovolené na Istrii doslova svádí.


 

Medulin

Vyhlášené středisko Medulin na jižním cípu Istrie patří k nejoblíbenějším turistickým centrům regionu. Zaujme bohatou nabídkou obchůdků, sportovišť a jiné zábavy. Za návštěvu rozhodně stojí plochá pláž Bejica s pískem a kamínky.

Medulin

 
Poreč

Poreč

Rušný, avšak malebný přístav Poreč na západě Istrie nadchne rodiny s většími dětmi a se zájmem o maximum zážitků. Řada z okolních pláží, například Gradsko kupaliště, Oliva, Brulo či Donji Špadiči, získala prestižní Modrou vlajku za kvalitu a servis.


 

Rabac

Na východním pobřeží Istrie leží populární rekreační centrum Rabac, skutečný ráj pro rodiny s dětmi, na které zde čeká pestrá zábava. Tomu odpovídá rozsáhlá nabídka aktivit na jadranském pobřeží i ve větších hotelech zahrnující minikluby a dětská hřiště.

Rabac

 
Umag

Umag

Blíž už to nejde! Do žádného jiného přímořského letoviska v Chorvatsku se nedostanete rychleji než právě do Umagu. Zdejší pláže, včetně oblíbené Kanovy, se pyšní příjemným povrchem, bezpečným vstupem do vody a pestrou paletou služeb.


 

6 nejlepších pláží Istrie pro vaše děti

6 atrakcí pro děti na Istrii

Akvárium Pula

Akvárium Pula

Přes 200 živočišných druhů ve stovce akvárií a terárií Akvária Pula zaujme děti i dospělé. Uvidíte středomořskou faunu a flóru i exotické tvory včetně žraloků, piraní, rejnoků, murén a ostenců. Akvárium se nachází v rakousko-uherské pevnosti „Verudela“ z roku 1886 jižně od okraje Puly. Jeho součást tvoří také záchranná stanice pro mořské želvy a vojenský příkop se střílnami.


 

Istralandia

Jedním z největších bazénů s umělým vlnobitím v kontinentální Evropě se chlubí Aquapark Istralandia. Tento rozsáhlý vodní park se rozkládá severovýchodně od letoviska Novigrad, hned u sjezdu č. 3 z istrijské dálnice A9. Užít si v něm taktéž můžete například 20 skluzavek o celkové délce 1,6 kilometrů a relaxační lagunu. Na menší děti čeká pirátský hrad.

Istralandia

 

Dinopark Funtana

I na Istrii se můžete se svými potomky přenést do dávné minulosti Země. Dinopark Funtana v lesíku u stejnojmenného letoviska mezi Vršarem a Porečí se skládá ze tří částí. Největší z nich ukrývá modely pravěkých ještěrů v životní velikosti ve volném terénu – tyranosaura, velociraptora či mosasaura. V areálu, který je v provozu od poloviny dubna zhruba do konce září, jsou ještě lunapark a krytá aréna.

Dinopark Funtana

 
Aquacolors

Aquacolors

K největším akvaparkům v Chorvatsku patří vodní svět Aquacolors u křižovatky silnic z Poreče do Mugeby a z Novigradu do Vršaru. Na ploše přes 95 tisíc metrů čtverečních vaše ratolesti čeká množství animačních programů a úžasných atrakcí – tobogány a klouzačky, líná řeka dlouhá 500 metrů, umělé vlnobití nebo lanová pyramida. Aquacolors je provozu vždy od června do září.


 

Sky Fox

Adrenalinový park Sky Fox u hlavní silnice mezi Novigradem a Porečí nabízí dobrodružství pro celou rodinu. Svou sílu, rychlost, obratnost a jiné dovednosti si v něm otestujete v několika lanových centrech, v obřím „lidském“ stolním fotbálku, v motorickém parku nebo třeba na originální „skákací“ zip-line. A hned vedly parku Sky Fox funguje minizoo Jelena.

Sky Fox, zdroj: www.skyfox-porec.com

 

Chráněná oblast Donji Kamenjak

Jižní část poloostrova Kamenjak (jinak též nejjižnější výběžek Istrie) kousek od Premantury zabírá přírodní rezervace Donji Kamenjak. Vstupné do ní se rozhodně vyplatí. Umožní vám projít se „přírodním dinoparkem“, jehož vznik podnítil nález dinosauří stopy na ostrůvku Fenoliga. Oblast ukrývá i podmořskou jeskyni Kolumbarica, vyhlídku Lanterna a spoustu krásných plážiček.

Kamenjak

 

6 zajímavostí Istrie

Během dovolené na Istrii s dětmi nezapomeňte ani na:

  • plavbu po Limském fjordu (ve skutečnosti se jedná o záliv) s pozorováním delfínů,
  • prohlídku jeskyní Feštini nebo Baredine, v níž žije endemický obojživelník macarát jeskynní,
  • výlet do národního parku souostroví Brijuni se safari parkem a turistickým vláčkem,
  • návštěvu historického městečka Pazin, které proslavila verneovka Nový hrabě Monte Cristo,
  • odpoledne v zemědělském skanzenu Traktor story.
Prázdniny na Istrii

Pojeďte s námi na Istrii!

Mohlo by vás zajímat

Další články

Všeho s mírou. To se týká i lenošení na pláži. Nepropásněte na dovolené to nejlepší, co Chorvatsko nabízí. Máme pro vás tipy na nejlepší aquaparky, výlety do přírody i měst. Inspirujte se a proložte lenošení na pláži aktivním programem.
Nenechte si utéct nejlepší zimní dovolenou. Sleva až 17 %, nízká záloha, garance sněhu, dětské kluby a další výhody, které najdete pouze u nás.
Jaro je tu a s ním i poslední akce lyžařské sezóny v Alpách. Zveme vás na snow volejbal, telemarkovou jízdu nebo ski closing na ledovci, abyste si mohli užít poslední lyžování ještě v dubnu.
Tipy na nejlepší ski areály v Rakousku a Itálii, kde si zalyžujete ještě v dubnu. Podívejte se, kde v Alpách si užijete dostatek sněhu a parádní lyžování o Velikonocích.
Váháte, kam vzít vaši drahou polovičku na Valentýna? A co takhle na parádní lyžovačku na hory? Svátek sv. Valentýna letos připadá sice na středu, ale i tak jde o skvělou příležitost užít si tento svátek na romantickém pobytu na horách.
Nasednout na první lanovku, posnídat trentinské speciality za úsvitu s výhledem na Alpy barvící se do růžova, nazout lyže a pustit se jako první dolů ze svahu – užijte si Trentino Ski Sunrise.