1. Nev-Dama.cz
  2. Poradna
  3. Jak vybrat lyže pro děti

Jak vybrat lyže a lyžařskou výbavu pro děti?

Pátek, 27.7.2018

Chystáte se na hory s dětmi a pořizujete jim lyžařskou výbavu? Ptáte se, jaké lyže jsou pro vaše ratolesti nejlepší? Je lepší si je vypůjčit, nebo se vyplatí kupovat je nové? Poradíme vám, jak vybrat správnou délku lyží pro děti i jaké další vybavení budete potřebovat.

Vybíráme dětské lyže

S lyžováním je u dětí vhodné začít zhruba ve třech letech. Je přirozené, že pro malé děti chceme tu nejlepší možnou výbavu. Při výběru lyží pro děti je potřeba počítat s jejich rychlým růstem a také přijmout fakt, že malému dítěti vydrží jen na jednu, výjimečně dvě sezóny.

Co je rozhodující při výběru lyží pro děti?

  1. Výška dítěte
  2. Lyžařské schopnosti dítěte
  3. Četnost lyžařské dovolené (pro rozhodnutí, zda lyže koupit nebo půjčit)

Jak dlouhé mají být lyže pro děti?

Někteří rodiče ve snaze ušetřit kupují dětem delší lyže, aby jim zůstaly několik let. Jenže příliš dlouhé lyže se malým lyžařům hůře ovládají a jízda na nich je brzy unaví a otráví. Pro dítě je pak těžší naučit se jezdit. Naopak malý začátečník s kratšími lyžemi snáze rozvíjí své dovednosti a dělá pokroky, ze kterých se pak raduje celá rodina. Na začátku je vždy důležité, aby lyžování bylo pro děti především zábavou a potěšením.   

Pro zjednodušení lze říci, že dětské lyže mají být zhruba o 20 cm kratší, než je výška dítěte. Nejkratší dětské lyže se vyrábějí v délce od 65 cm.

Začátečníci

Pro první krůčky na sněhu je vhodná délka lyží sahající do podpaží dítěte.

Osvojení základů

Až se naučí váš malý lyžař trochu jezdit, měly by mu lyže sahat po ramena.

Pokročilejší děti

Sportovně nadané děti, které už lyžují na sjezdovkách, mohou mít lyže sahající po nos.

Poradíme vám, jak naučit děti lyžovat.

Jak vybrat lyže pro dítě
Dítě na lyžích

Jaké pořídit dětské vybavení na lyže?

Přečtěte si více o bezpečném lyžování s dětmi.

Skupina veselých lyžařů


Vyrazte s námi na lyžařský zájezd vhodný pro rodiny s dětmi!

V naší nabídce zimních lyžařských zájezdů Itálii najdete pobyty s dětským klubem Ski Funtazie či Ski Funtazie Academy, díky kterým se vaše děti naučí lyžovat a zabaví se, zatímco vy si budete nerušeně užívat služeb hotelů či úžasných alpských sjezdovek.

Skvělým místem, kde začít učit děti lyžovat, je italské BormioMonte Bondone nebo Aprica.

Náš tip: ubytujte se ve tříhvězdičkovém Family Hotel Dolomiti Chalet na Monte Bondone, který nabízí pohodlné rodinné pokoje, vynikající polohu u lyžařského areálu a zábavu pro děti.

Další články

Toužíte po letní dovolené u moře, která vám neudělá díru do rozpočtu? Díky našim levným zájezdům k moři do Itálie můžete mít letní dovolenou plnou slunce za neopakovatelnou cenu!
Na letní dovolenou do Chorvatska jezdí většina z nás nejraději vlastním autem. Poradíme vám, jaké jsou nejlepší trasy, nutné výdaje a na co si dát pozor při cestě autem do Chorvatska.
Věděli jste, že pro lyžaře a snowboardisty platí zásady bezpečnosti a pravidla, jak se chovat na svahu? Přinášíme vám přehled nejdůležitějších z nich.
Chcete-li naučit své dítko lyžovat, stačí vyrazit na svah a dodržet několik jednoduchých pravidel. Prozradíme vám jak na to, abyste si lyžování užili vy i vaše děti.
Zimnní sezóna se blíží! Je nejvyšší čas pomýšlet na pořízení kvalitního lyžařského vybavení. Poradíme vám, jak vybrat hůlky, boty, brýle, helmu i chrániče.
Připadá vám seřízení lyží jako věda? Nechte si od nás poradit, jak na zimu perfektně připravit lyže, na co si dát u správného seřizování vázání pozor, jak často seřizovat lyže a na kolik vás to vyjde.